Zielone szparagi właściwości i zastosowanie

Medycyna i zdrowie

Zielone szparagi to niezwykle smaczne i zdrowe warzywa. Dowiedz się jak je przygotować i poznaj odpowiedz na dyskusyjne pytanie, czy zielone szparagi się obiera

Zielone szparagi charakterystyka

Szparagi warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na walory smakowe ale także zdrowotne. Są niskokaloryczne, łatwostrawne, a jednocześnie niezwykle bogate w szereg witamin i minerałów. Jak inne zielone warzywa zawierają sporą dawkę kwasu foliowego oraz wiele witamin, m.in. witaminę C, E,A oraz witaminy grupy B. Dodatkowo mają właściwości antyoksydacyjne czyli zwalczają wolne rodniki. Sezon na świeże szaragi trwa jedynie od maja do końca lipca. Warto korzystać i w tym czasie przygotowywać je na różne sposoby. Zastosowań w kuchni zielone szparagi mają naprawdę wiele. Można z nich przygotować pyszną zupę krem, czy podać jako dodatek do dania głównego polane sosem np. holenderskim. Z ich dodatkiem świetnie smakują różnego rodzaju makarony i wytrawne tarty.

Zielone szparagi sposób przygotowania

Jeśli zastanawiasz się czy zielone szparagi się obiera i to zniechęca cię do ich jedzenia, możesz zapomnieć o obieraniu. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Odpowiednio przygotowane i ugotowane bez obierania smakują świetnie. Przed gotowaniem należy jedynie odciąć lub odłamać ich zdrewniałą część. Najlepiej każdy egzemplarz lekko nagiąć, a wówczas warzywo samo się złamie. Dolną, zdrewniałą część odkładamy, a gotujemy górną. Aby zielone szparagi były jędrne i chrupkie w smaku, gotuj je nie dłużej niż 3- 4 minuty. Przegotowane szparagi będą za miękkie przez co zaczną się rozpadać a do tego staną się kwaskowate w smaku. Szparagi można gotować w specjalnych, przeznaczonych do tego wysokich garnkach, wówczas ich główki wystają poza naczynie. Z powodzeniem jednak ugotujesz je także w zwykłym garnku. Wrzuć je do gotujące się wody, dodaj łyżkę soli oraz szczyptę cukru. Można też dodać niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek . Zielone szparag świetnie będą też smakowały, przygotowane w urządzeniu do gotowania na parze. Co zaskakujące, można je również jeść na surowo. Wówczas są najzdrowsze.

Medycyna i zdrowie
Siemię lniane w pielęgnacji

Siemię lniane i jego właściwości Ziarenka lnu pospolitego, czyli inaczej siemię lniane, ma bardzo szerokie zastosowanie. Posiada wiele wartości odżywczych, dlatego warto spożywać je regularnie. Czy wiesz jednak, że dobrze działa również na urodę? Efekty regularnego stosowania lnu pospolitego z pewnością zaskoczą Cię pozytywnie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz …

Medycyna i zdrowie
Astma: kontrolowanie choroby, aby przestać się dusić.

Astma jest przewlekłą chorobą zapalną oskrzeli, która dotyka wiele miliony ludzi, zarówno dzieci jak i dorosłych. To, czego astmatycy się boją, to atak astmy. Jednak zapobieganie atakom astmy i łagodzenie ich, gdy już wystąpią, jest możliwe dzięki odpowiedniemu leczeniu lub stosowaniu się do poniższych wskazówek. Astma: objawy. Mechanizm patologiczny astmy …

Medycyna i zdrowie
Krwawienie z nosa – przykra dolegliwość.

Krwawienia z nosa lub epistaksja są bardzo częste zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Dobra wiadomość jest taka, że w zdecydowanej większości przypadków nie jest to nic poważnego! Możesz go zatrzymać samodzielnie za pomocą kilku prostych gestów. Istnieją jednak również cięższe formy, wymagające prawdziwego leczenia… Możliwe przyczyny, techniki zatrzymywania …