Zielone szparagi właściwości i zastosowanie

Medycyna i zdrowie

Zielone szparagi to niezwykle smaczne i zdrowe warzywa. Dowiedz się jak je przygotować i poznaj odpowiedz na dyskusyjne pytanie, czy zielone szparagi się obiera

Zielone szparagi charakterystyka

Szparagi warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na walory smakowe ale także zdrowotne. Są niskokaloryczne, łatwostrawne, a jednocześnie niezwykle bogate w szereg witamin i minerałów. Jak inne zielone warzywa zawierają sporą dawkę kwasu foliowego oraz wiele witamin, m.in. witaminę C, E,A oraz witaminy grupy B. Dodatkowo mają właściwości antyoksydacyjne czyli zwalczają wolne rodniki. Sezon na świeże szaragi trwa jedynie od maja do końca lipca. Warto korzystać i w tym czasie przygotowywać je na różne sposoby. Zastosowań w kuchni zielone szparagi mają naprawdę wiele. Można z nich przygotować pyszną zupę krem, czy podać jako dodatek do dania głównego polane sosem np. holenderskim. Z ich dodatkiem świetnie smakują różnego rodzaju makarony i wytrawne tarty.

Zielone szparagi sposób przygotowania

Jeśli zastanawiasz się czy zielone szparagi się obiera i to zniechęca cię do ich jedzenia, możesz zapomnieć o obieraniu. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Odpowiednio przygotowane i ugotowane bez obierania smakują świetnie. Przed gotowaniem należy jedynie odciąć lub odłamać ich zdrewniałą część. Najlepiej każdy egzemplarz lekko nagiąć, a wówczas warzywo samo się złamie. Dolną, zdrewniałą część odkładamy, a gotujemy górną. Aby zielone szparagi były jędrne i chrupkie w smaku, gotuj je nie dłużej niż 3- 4 minuty. Przegotowane szparagi będą za miękkie przez co zaczną się rozpadać a do tego staną się kwaskowate w smaku. Szparagi można gotować w specjalnych, przeznaczonych do tego wysokich garnkach, wówczas ich główki wystają poza naczynie. Z powodzeniem jednak ugotujesz je także w zwykłym garnku. Wrzuć je do gotujące się wody, dodaj łyżkę soli oraz szczyptę cukru. Można też dodać niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek . Zielone szparag świetnie będą też smakowały, przygotowane w urządzeniu do gotowania na parze. Co zaskakujące, można je również jeść na surowo. Wówczas są najzdrowsze.

Medycyna i zdrowie
Nadmierne ślinienie i plucie u niemowlaka i ich przyczyny

Niemowlęta i małe dzieci wymagają wielu nakładów sił, ponieważ w czasie ich największego rozwoju dochodzi do wielu problemów zdrowotnych. Doskonałym przykładem takiego stanu rzeczy jest nadmiar śliny i plucie u niemowlaka czy w nieco późniejszym etapie rozwoju. Warto więc się temu przyjrzeć i poznać przyczyny oraz sposoby rozwiązania tej przypadłości. …

Medycyna i zdrowie
Jak dobierać wenflony

Jak dobierać wenflony W ostatnich latach coraz popularniejsze staje się oddawanie krwi. Wiadomo, że nawet przy obecnej zaawansowanej technologii i rozwiniętej medycynie zdarza się, że jednak nie wszystko można wytworzyć. Krew jest jedną z substancji, którą można pozyskać jedynie od innej osoby, dlatego tak ważne jest, by od czasu do …

Medycyna i zdrowie
Metylokobalamina – co to za środek i kiedy go stosować?

Poszukując witamin i minerałów, które mogą wspomóc działanie organizmu, można natrafić na tajemniczo brzmiący środek o nazwie metylokobalamina. Jeśli nie spotkałeś się z nim wcześniej i obawiasz się jego działania, przeczytaj poniższy artykuł, poznaj jego zalety oraz dowiedz się jak go bezpiecznie stosować, aby wspomóc swoje zdrowie. Czym jest metylokobalamina? …