Dlaczego warto przy produkcji wina mierzyć poziom cukru?
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Luźne tematy
Pomiar cukru w winie. Temat, który jest dla niektórych początkujących winiarzy jest niepotrzebny, a przynajmniej ich zdaniem. Jak się jednak okazuje właściwy pomiar zawartości cukru w winie może zadecydować o tym, czy wino nam wyjdzie takie ja planowaliśmy czy nie.
Dlaczego cukier i jego zawartość w przypadku wina są tak ważne?
Dlaczego cukier w temacie winiarstwa jest tak ważny?
Wino, jak i inne trunki powstają podczas procesu fermentacji. Drożdże w warunkach beztlenowych przerabiają pewną ilość cukru na alkohol w związku z czym powstaje trunek.
Jednak drożdże mogą przerobić tylko określoną ilość cukru. Jeśli dodamy więcej cukru to ten nie zmieni się w alkohol, tylko dosłodzi nasze wino, a czasami tego nie potrzebujemy i tylko zepsuje to smak wina.
W jakich ilościach cukier dobrze działa? Zależnie od tego jakiej ilości chcemy wino i o jakiej mocy. Zwykle przyjmuje się, że na 1% alkoholu potrzeba 17 gramów cukru. Niektórzy przyjmują również, że z kilograma cukru można uzyskać 600 ml alkoholu.
Jednak tu pojawia się problem, który zmusza nas do mierzenia ilości cukru w winie od procesu produkcji.
Ile cukru trzeba dodać, biorąc pod uwagę cukier z moszczu?
Pomiar cukru w moszczu
Moszcz to sok owocowy, który wykorzystujemy do robienia wina. Jak wiemy w owocach znajduje się już cukier, który trzeba liczyć chcąc zrobić dobre wino.
Tylko jak obliczyć ile cukru ma na przykład litr soku z malin? Najlepiej użyć do tego cukromierza, który zmierzy poziom blg. Następnie odczytamy za pomocą skali Ballinga odczytamy ile cukru jest na litr soku. Można również przyjąć pewne założenie, że w owocach jest od 5 do 10% cukru, ale nie jest to zbyt dokładne i dobre podejście.
Lepiej zmierzyć cukromierzem.
Zwłaszcza, że…
Za dużo cukru = brak wina
Czasami możemy zostawić trochę więcej cukru niż potrzebujemy, żeby wino było nieco słodsze, jeśli takie lubimy. Jednak trochę!
Nie możemy przesadzić z cukrem w winie, gdyż wtedy drożdże nie chcą pracować, więc nie ma fermentacji. Bez fermentacji zaś nie ma alkoholu. Taki nastaw się po prostu nie uda.
Dlatego należy dobrze obliczać ilość cukru, gdyż za mała ilość da nam słabe wino, a za duża ilość w ogóle brak wina, czy innego trunku.