Szybkie ciasto na pierogi
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Luźne tematy
Lubisz jeść pierogi, ale nie cierpisz długotrwałego przygotowywania, zagniatania oraz innych czynności, które gwarantują, że Twoje pierogi będą udane? Jeśli tak, to koniecznie powinieneś nieco zmodyfikować swój przepis i zrobić szybkie ciasto na pierogi! Swojskie, pyszne i sycące – ruskie, z warzywami, z owocami, grzybami i kapustą lub z mięsem stanowią jedno z najulubieńszych dań, które błyskawicznie znikają z talerzy!
Szybkie ciasto na pierogi – poznaj sekret udanego, elastycznego ciasta!
Jeżeli chcesz żeby ciasto szybko się zagniatało to musisz przede wszystkim pamiętać o tym, że powinno być ono dostatecznie elastyczne. Zbyt twarde sprawi, że spędzisz wiele czasu w kuchni, a i tak końcowy efekt nie będzie zadowalający. Aby zrobić takie elastyczne ciasto na pierogi potrzebujesz oczywiście mąki pszennej a także masła jajka żółtek, wody oraz odrobiny soli. Kiedy zaczniesz zagniatać ciasto, zobaczysz że czynność ta nie sprawia Ci takich problemów. Dzieje się tak, ponieważ dodatek masła nadajecie ciastu tej pożądanej elastyczności i sprawia, że łatwo się ono lepi. Poza tym, podczas gotowania takie elastyczne ciasto nie rozkleja się tak łatwo, jak ciasto na bazie jedynie mąki i wody a nawet te z dodatkiem jajek!
Przechowywanie ciasta na pierogi – czy można je mrozić, jeśli tak, to ile czasu?
Doskonałą wiadomością jest to, że możesz swoje domowe ciasto na pierogi mrozić! Teraz już zawsze będziesz miał czym poczęstować gości lub najbliższych! Pamiętaj jedynie, że jeżeli chcesz zamrozić gotowe pierogi, powinieneś najpierw ugotować farsz. Możesz też lekko podgotować pierogi. Gdy mrozisz surowe ciasto, odpowiednio zabezpiecz je folią spożywczą i pamiętaj, że okres jego trwałości w zamrażarce wynosi około 2 – 3 tygodni. Po tym czasie ciasto zaczyna pękać i nawet jeśli było zrobione w bardzo staranny sposób, podczas gotowania nic to nie da – farsz wyleje się do garnka, wobec czego nie będziesz mógł podać nikomu ulubionej potrawy i goście obejdą się ze smakiem!