Zielone szparagi właściwości i zastosowanie

Medycyna i zdrowie

Zielone szparagi to niezwykle smaczne i zdrowe warzywa. Dowiedz się jak je przygotować i poznaj odpowiedz na dyskusyjne pytanie, czy zielone szparagi się obiera

Zielone szparagi charakterystyka

Szparagi warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na walory smakowe ale także zdrowotne. Są niskokaloryczne, łatwostrawne, a jednocześnie niezwykle bogate w szereg witamin i minerałów. Jak inne zielone warzywa zawierają sporą dawkę kwasu foliowego oraz wiele witamin, m.in. witaminę C, E,A oraz witaminy grupy B. Dodatkowo mają właściwości antyoksydacyjne czyli zwalczają wolne rodniki. Sezon na świeże szaragi trwa jedynie od maja do końca lipca. Warto korzystać i w tym czasie przygotowywać je na różne sposoby. Zastosowań w kuchni zielone szparagi mają naprawdę wiele. Można z nich przygotować pyszną zupę krem, czy podać jako dodatek do dania głównego polane sosem np. holenderskim. Z ich dodatkiem świetnie smakują różnego rodzaju makarony i wytrawne tarty.

Zielone szparagi sposób przygotowania

Jeśli zastanawiasz się czy zielone szparagi się obiera i to zniechęca cię do ich jedzenia, możesz zapomnieć o obieraniu. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Odpowiednio przygotowane i ugotowane bez obierania smakują świetnie. Przed gotowaniem należy jedynie odciąć lub odłamać ich zdrewniałą część. Najlepiej każdy egzemplarz lekko nagiąć, a wówczas warzywo samo się złamie. Dolną, zdrewniałą część odkładamy, a gotujemy górną. Aby zielone szparagi były jędrne i chrupkie w smaku, gotuj je nie dłużej niż 3- 4 minuty. Przegotowane szparagi będą za miękkie przez co zaczną się rozpadać a do tego staną się kwaskowate w smaku. Szparagi można gotować w specjalnych, przeznaczonych do tego wysokich garnkach, wówczas ich główki wystają poza naczynie. Z powodzeniem jednak ugotujesz je także w zwykłym garnku. Wrzuć je do gotujące się wody, dodaj łyżkę soli oraz szczyptę cukru. Można też dodać niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek . Zielone szparag świetnie będą też smakowały, przygotowane w urządzeniu do gotowania na parze. Co zaskakujące, można je również jeść na surowo. Wówczas są najzdrowsze.

Medycyna i zdrowie
Dofinansowania dla placówek medycznych – wsparcie w cyfryzacji dokumentacji

Placówki medyczne w Polsce mają szansę na dynamiczny rozwój dzięki dostępnym programom dofinansowań. Inwestycje w technologie cyfrowe, takie jak system IC Pen, pozwalają na automatyzację dokumentacji medycznej, co wpływa na efektywność zarządzania i poprawia jakość usług zdrowotnych. Dostępne programy dofinansowań Jednym z wiodących projektów jest Program FEnIKS, który oferuje środki …

Medycyna i zdrowie
Idealny uśmiech – to musisz wiedzieć!

Każdy z nas chciałby prezentować w uśmiechu równe i białe zęby, ponieważ jest to uniwersalna cecha urody i zdrowia. Wada zgryzu nie przekreśla na to szans, ponieważ współczesna ortodoncja pozwala na korygowanie niedoskonałości praktycznie w każdym wieku! Czy chcesz poznać niezawodne sposoby i praktyczne wskazówki? Czytaj dalej! Zainteresuje Cię również: …

Medycyna i zdrowie
Nowoczesne techniki przeszczepu włosów: FUE vs. FUT

Przeszczep włosów to popularna metoda rozwiązania problemu łysienia i przywrócenia naturalnego wyglądu włosów. Włosy odgrywają kluczową rolę w wyglądzie zewnętrznym i pewności siebie wielu osób, dlatego ich utrata może być źródłem dużego stresu i niepewności. Na szczęście współczesna medycyna oferuje skuteczne rozwiązania tego problemu, takie jak techniki FUE (Follicular Unit …