Jak działa ekspres przelewowy?
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Zdrowie
Ekspres przelewowy zdobywa wśród miłośników kawy coraz większe uznanie. Sprzęt pozwala bowiem na wydobycie bardzo klarownej i czystej esencji charakteryzującej się niebywałym smakiem i aromatem. Dowiedz się, jak działa ekspres przelewowy i co warto o nim wiedzieć?
Ekspres przelewowy – co warto o nim wiedzieć?
Jak sama nazwa wskazuje, ekspres przelewowy działa na zasadzie przelewania wody przez zmieloną kawę ziarnistą. Jest to urządzenie bardzo łatwe w użytku i zazwyczaj poleca się je osobom początkującym oraz tym, które nie mają czasu na skomplikowane przygotowywanie wywaru pobudzającego. Sprzęt świetnie sprawdza się zarówno, jeśli parzy się duże ilości wywaru, jak i jedną lub dwie filiżanki. Konieczne w tym przypadku jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy wodą a mieszanką kawową.
Ekspresy przelewowe były jednym z obowiązkowych urządzeń w latach 90. Moda i powrót do dawnych czasów sprawiły, że sprzęt ten wraca na salony, zarówno do prywatnych przestrzeni kuchennych, jak i profesjonalnych kawiarni i restauracji. Przelewówka wymaga wykorzystania filtrów papierowych lub metalowych, dzięki którym możliwe jest oddzielenie czystej esencji od fusów powstałych w wyniku zmieszania kawy z gorącą wodą.
Jak działa ekspres przelewowy?
Przygotowanie kawy w ekspresie przelewowym jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia. Przy sobie wystarczy mieć wspomniany wcześniej filtr jednorazowy lub wielokrotnego użytku, świeżo zmieloną kawę, przegotowaną wodę, a także sam sprzęt. Warto pamiętać, aby parzona mieszanka pobudzająca charakteryzowała się najwyższą jakością. W takim przypadku urządzenie poprzez filtrację sprawi, że z ziaren wydobędą się najlepsze nuty smakowe. Aby przygotować napój, który przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tego rodzaju wywary, należy kolejno:
- zmielić kawę ziarnistą,
- włożyć do pojemnika filtr,
- wsypać zmieloną mieszankę,
- do drugiego zbiornika wlać odpowiednią ilość wody,
- uruchomić sprzęt.
Po włączeniu ekspresu przelewowego w środku urządzenia wzrośnie ciśnienie, które sprawi, że woda wypłynie rurką do góry, jednocześnie przelewając kawą do dzbanuszka. Napar jest gotowy do spożycia od razu lub po kilku minutach. Warto zwrócić uwagę, aby sprzęt był zaopatrzony w specjalną grzałkę, dzięki której powstała esencja nie wystygnie za szybko.
Jak wybrać ekspres przelewowy?
Z wyborem ekspresu przelewowego jest podobnie jak z kawą. Ważne, aby produkt był możliwie najwyższej jakości. Dzięki temu sprzęt pozwoli na wydobycie najlepszych właściwości z mieszanki, dodatkowo wzmacniając smak i aromat esencji. Poszczególne rodzaje urządzeń różnią się ze względu na wykorzystaną technologię oraz kwestie wizualne. Ostateczną decyzję należy podjąć według własnych indywidualnych preferencji. Czynniki, które mogą usprawnić i ułatwić proces przygotowywania kawy z ekspresu przelewowego to między innymi:
- głowica z kilkoma otworami, która sprawia, że kawa jest równomiernie zwilżana,
- obecność płyty grzewczej,
- sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu przelewu kawy,
- automatyczny program usuwania kamienia,
- duża pojemność zbiornika na wodę, ułatwiająca regulację parametrów napoju,
- możliwość bezpośredniego podłączenia do sieci wodociągowej (idealne w przypadku lokali gastronomicznych),
- wbudowany młynek do kawy.
Nie wszystkie parametry znajdą się w jednym urządzeniu, jednak warto sięgnąć po produkt, który posiada kilka tych, na których przyszłemu właścicielowi najbardziej zależy. Wiele ekspresów przelewowych można znaleźć w sprawdzonym sklepie internetowym Cafe Silesia.