Jakie produkty pełnoziarniste powinny znaleźć się w Twojej diecie?

Zdrowie

Węglowodany zyskały negatywne nastawienie, ponieważ mamy tendencję do pożądania najbardziej szkodliwych z nich. Jednak tak zwane wolne węglowodany są nie tylko przydatne, ale wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z najważniejszych źródeł zdrowych węglowodanów są pełne ziarna zbóż. Pełne ziarna są nie tylko bardzo pożywne i dodają energii na cały dzień, ale mają też pozytywny wpływ na proces trawienia, a nawet pomagają zapobiegać niektórym chorobom układu pokarmowego.

Pszenica

Świeży chleb lub ulubione makarony pełnoziarniste nie są już zakazane. Oprócz witamin i składników mineralnych, ziarna pszenicy zwyczajnej zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Najważniejsze jest dokładne zapoznanie się z treścią kupowanych produktów. Cała pszenica jest obecnie „modne”, a o jej zawartości pisze się na co drugim opakowaniu, choć nie zawsze odpowiada to rzeczywistości.

Owies

Owies jest bogaty w minerały i przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać niewydolności serca. Unikaj płatków owsianych błyskawicznych: zawierają one zwykle dużo skrobi i syropu kukurydzianego. Lepszym rozwiązaniem są klasyczne opcje, które można uzupełnić mlekiem migdałowym i owocami.

Żyto

Żyto jest najbardziej odżywczym ze wszystkich zbóż — nigdzie indziej nie znajdziesz tylu makro- i mikroelementów. W typowej porcji żyto zawiera czterokrotnie więcej błonnika niż pszenica i połowę mniej żelaza. Jedynym minusem jest to, że bardzo trudno jest znaleźć prawdziwy chleb żytni.

Ryż brązowy

W procesie produkcji biały ryż jest pozbawiony nie tylko ciemnej łuski, ale także około 75% wszystkich składników odżywczych (w tym magnezu, fosforu, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B). Do dań wybieraj ryż czerwony, brązowy i czarny. Jest bogaty w różne mikroelementy, a ponadto nadaje daniom wyśmienity smak.

Jęczmień

Jęczmień jest mniej popularny niż pszenica czy ryż, chociaż nie mniej zasługuje na uwagę. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B i obniża poziom cholesterolu. Zrób kaszę jęczmienną z suszonymi morelami lub śliwkami albo podawaj jako dodatek do dań.

Zdrowie
Objawy zakażenia rotawirusem: od biegunki po hospitalizację

Rotawirusy to małe, ale niebezpieczne wirusy, które każdego roku infekują miliony ludzi na całym świecie, prowadząc do poważnych problemów zdrowotnych. Objawy zakażenia tym wirusem mogą być nie tylko uciążliwe, ale i zagrażające życiu, szczególnie u dzieci i osób starszych. Wodnista biegunka, wymioty, gorączka i ból brzucha to tylko niektóre z …

Zdrowie
Czerwone oczy po przebudzeniu: przyczyny, objawy i leczenie

Czerwone oczy to dolegliwość, która często pojawia się tuż po przebudzeniu i może być źródłem nieprzyjemnych odczuć oraz niepokoju. Choć czasem może być efektem prostych przyczyn, takich jak zmęczenie lub alergie, to w innych przypadkach może zwiastować poważniejsze problemy zdrowotne. Zaczerwienienie oczu to nie tylko estetyczny problem – to sygnał, …

Zdrowie
Żyworódka – właściwości, zastosowanie i metody użycia w medycynie naturalnej

Żyworódka, znana również jako Kalanchoe pinnata, to niezwykła roślina, która od wieków przyciąga uwagę ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w medycynie naturalnej. Jej niezwykłe właściwości zdrowotne, obejmujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, sprawiają, że staje się cennym sojusznikiem w walce z różnymi dolegliwościami. Wspierająca naturalną odporność, żyworódka jest pomocna …