Jakie produkty pełnoziarniste powinny znaleźć się w Twojej diecie?
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Zdrowie
Węglowodany zyskały negatywne nastawienie, ponieważ mamy tendencję do pożądania najbardziej szkodliwych z nich. Jednak tak zwane wolne węglowodany są nie tylko przydatne, ale wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z najważniejszych źródeł zdrowych węglowodanów są pełne ziarna zbóż. Pełne ziarna są nie tylko bardzo pożywne i dodają energii na cały dzień, ale mają też pozytywny wpływ na proces trawienia, a nawet pomagają zapobiegać niektórym chorobom układu pokarmowego.
Pszenica
Świeży chleb lub ulubione makarony pełnoziarniste nie są już zakazane. Oprócz witamin i składników mineralnych, ziarna pszenicy zwyczajnej zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Najważniejsze jest dokładne zapoznanie się z treścią kupowanych produktów. Cała pszenica jest obecnie „modne”, a o jej zawartości pisze się na co drugim opakowaniu, choć nie zawsze odpowiada to rzeczywistości.
Owies
Owies jest bogaty w minerały i przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać niewydolności serca. Unikaj płatków owsianych błyskawicznych: zawierają one zwykle dużo skrobi i syropu kukurydzianego. Lepszym rozwiązaniem są klasyczne opcje, które można uzupełnić mlekiem migdałowym i owocami.
Żyto
Żyto jest najbardziej odżywczym ze wszystkich zbóż — nigdzie indziej nie znajdziesz tylu makro- i mikroelementów. W typowej porcji żyto zawiera czterokrotnie więcej błonnika niż pszenica i połowę mniej żelaza. Jedynym minusem jest to, że bardzo trudno jest znaleźć prawdziwy chleb żytni.
Ryż brązowy
W procesie produkcji biały ryż jest pozbawiony nie tylko ciemnej łuski, ale także około 75% wszystkich składników odżywczych (w tym magnezu, fosforu, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B). Do dań wybieraj ryż czerwony, brązowy i czarny. Jest bogaty w różne mikroelementy, a ponadto nadaje daniom wyśmienity smak.
Jęczmień
Jęczmień jest mniej popularny niż pszenica czy ryż, chociaż nie mniej zasługuje na uwagę. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B i obniża poziom cholesterolu. Zrób kaszę jęczmienną z suszonymi morelami lub śliwkami albo podawaj jako dodatek do dań.