Zdrowe i smaczne śniadanie, konieczne na początek udanego dnia.
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Medycyna i zdrowie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dotyczy tonie tylko dzieci, ale także każdego dorosłego. Nie ma potrzeby zjadania dużych ilości, jednak ważne, aby rozpoczynać dzień od pełnowartościowego posiłku, który zapewni uczucie sytości na dłużej.
Zdarza się, że brakuje nam czasu na przygotowanie czegoś dobrego, niekiedy nie mamy ochoty na spożywanie czegokolwiek, tuż po przebudzeniu. W drodze do pracy czy szkoły zaczynamy odczuwać głód i wtedy jesteśmy skłonni sięgać po cokolwiek, aby zaspokoić pragnienie głodu. Najgorsze propozycje śniadaniowe to z pewnością słodycze, jednak na niechlubnej liście znajdziemy także kawę, słodkie płatki śniadaniowe, drożdżówki z jogurtem, parówki.
Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie to przede wszystkim takie, które pozwoli nam rozpocząć dzień w dobrym nastroju. Smak posiłku jest jego bardzo ważnym elementem, a dla większości z nas kluczowym, przy wyborze codziennego menu. Ponadto powinien zawierać w swoim składzie świeże warzywa i owoce, węglowodany złożone.
Niezwykle istotnym elementem podczas spożywania posiłku jest atmosfera. Najkorzystniej wpływają na nas posiłku spożywane w spokoju i w miłej atmosferze.
Propozycje na zdrowe i smaczne śniadania
– Sałatka owocowa,
– Jaglanka,
– Owsianka.
– Jajecznica z pomidorami,
– Kanapki z razowego pieczywa z pastą warzywna i pomidorem,
– Smoothy warzywno-owocowe,
– Zupa-krem warzywny,
Owsianka błyskawiczna przepis
Owsianka jest jedną z tych propozycji, które polecane są na śniadanie nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale również ze względu na możliwość różnorodnych kombinacji.
Przepis na błyskawiczną owsiankę, którą można przygotować w kilka minut:
Suche płatki owsiane górskie, zalewamy gorącą wodą lub mlekiem roślinnym, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie gotowe płatki nadają się do spożycia. Do płatków można dodać ulubione świeże owoce, np. banany, truskawki, maliny, borówki, mango.
Gotową owsiankę można dosłodzić cukrem waniliowym, syropem klonowym czy miodem i posypać płatkami migdałowymi.