Szybkie ciasto na pierogi

Luźne tematy

Lubisz jeść pierogi, ale nie cierpisz długotrwałego przygotowywania, zagniatania oraz innych czynności, które gwarantują, że Twoje pierogi będą udane? Jeśli tak, to koniecznie powinieneś nieco zmodyfikować swój przepis i zrobić szybkie ciasto na pierogi! Swojskie, pyszne i sycące – ruskie, z warzywami, z owocami, grzybami i kapustą lub z mięsem stanowią jedno z najulubieńszych dań, które błyskawicznie znikają z talerzy!

Szybkie ciasto na pierogi – poznaj sekret udanego, elastycznego ciasta!

Jeżeli chcesz żeby ciasto szybko się zagniatało to musisz przede wszystkim pamiętać o tym, że powinno być ono dostatecznie elastyczne. Zbyt twarde sprawi, że spędzisz wiele czasu w kuchni, a i tak końcowy efekt nie będzie zadowalający. Aby zrobić takie elastyczne ciasto na pierogi potrzebujesz oczywiście mąki pszennej a także masła jajka żółtek, wody oraz odrobiny soli. Kiedy zaczniesz zagniatać ciasto, zobaczysz że czynność ta nie sprawia Ci takich problemów. Dzieje się tak, ponieważ dodatek masła nadajecie ciastu tej pożądanej elastyczności i sprawia, że łatwo się ono lepi. Poza tym, podczas gotowania takie elastyczne ciasto nie rozkleja się tak łatwo, jak ciasto na bazie jedynie mąki i wody a nawet te z dodatkiem jajek!

Przechowywanie ciasta na pierogi – czy można je mrozić, jeśli tak, to ile czasu?

Doskonałą wiadomością jest to, że możesz swoje domowe ciasto na pierogi mrozić! Teraz już zawsze będziesz miał czym poczęstować gości lub najbliższych! Pamiętaj jedynie, że jeżeli chcesz zamrozić gotowe pierogi, powinieneś najpierw ugotować farsz. Możesz też lekko podgotować pierogi. Gdy mrozisz surowe ciasto, odpowiednio zabezpiecz je folią spożywczą i pamiętaj, że okres jego trwałości w zamrażarce wynosi około 2 – 3 tygodni. Po tym czasie ciasto zaczyna pękać i nawet jeśli było zrobione w bardzo staranny sposób, podczas gotowania nic to nie da – farsz wyleje się do garnka, wobec czego nie będziesz mógł podać nikomu ulubionej potrawy i goście obejdą się ze smakiem!

 

Luźne tematy
Białko ziemniaka w żywieniu zwierząt – wysokowartościowy surowiec wolny od GMO.

Białko ziemniaczane uzyskuje się z soku komórkowego ziemniaka. Aby powstał gotowy surowiec stosuje się termiczno-kwasową koagulację, odwodnienie, a na końcu suszenie. Czym wyróżnia się ten produkt i dlaczego jest tak istotny w żywieniu zwierząt, szczególnie prosiąt? Sięgnij po fachowe porady i przeczytaj poniższy artykuł, który Ci wyjaśni, czym jest białko …

Luźne tematy
Jak kupować ubrania dobrej jakości dla dzieci?

Wiele osób zastanawia się, jakie ubrania kupować dla swoich dzieci i w jakich sklepach to robić. Jako rodzice powinniśmy zadbać o to, by naszym dzieciom niczego nie brakowało, a ubrania, które im kupujemy, powinny być najwyższej jakości i bezpieczne. Skóra dziecięca jest bardzo delikatna, ponieważ organizm nie wykształca jeszcze dobrze …

Luźne tematy
Lunchbox – czyli smaczny posiłek poza domem

Pożywna przekąska to coś, o czym warto pamiętać wychodząc z domu, szczególnie jeśli nasz dzień zapowiada się aktywnie. W takich sytuacjach przyda się samodzielnie skomponowany posiłek, spakowany do lunchboxa. Jakie grupy produktów powinien zawierać, aby dostarczyć nam energii na cały dzień? Na odpowiednie proporcje składników lunchowych zwracają uwagę m.in. eksperci …