Wywary mięsne – jakie i do czego?

Luźne tematy

Wywar mięsny to tradycyjna podstawa do wielu zup, sosów i innych potraw. W dobie dwudziestego pierwszego wieku, w związku z szybkim tempem życia i nieustanny brakiem czasu, często ułatwiamy sobie tę kwestię korzystając z kostek rosołowych lub bulionetek, jednak żadne substytuty nie są w stanie zastąpić wywaru z zestawu różnych mięs. W zależności od potraw, używamy różnych gatunków mięs, przypraw i dodatków. Co warto wiedzieć o wywarach?

Tradycyjny rosół

Tradycyjny rosół to wywar mięsny, którego podstawę stanowią udka z kurczak i wołowina z dodatkiem marchwi, selera, korzenia pietruszki, pora i opalonej cebuli. Po kilku godzinach gotowania na małym gazie, otrzymujemy złocistą zupę podawaną z makaronem. Jednak rosół to nie tylko gotowa zupa, ale również aromatyczna baza pod inne zupy. W stereotypowej rodzinie polskiej po niedzieli, kiedy obowiązkowo na obiad jada się rosół, w poniedziałek podawana jest zupa pomidorowa na bazie tego właśnie rosołu. Wystarczy dodać do wywaru przecier pomidorowy, świeże pomidory lub płynny koncentrat, a następnie zioła i śmietanę. Rosół to również świetny wywar pod krupnik, zupy jarzynowe czy solankę z dodatkiem oliwek i cytryny.

Wywar z wędzonki

Z kolei wywar z wędzonki to idealna baza do cięższych, bardziej kalorycznych zup, które świetnie sprawdzają się jesienią i zimą. W wielu domach trudno wyobrazić sobie żurek bez charakterystycznego posmaku wędzonki, która współgra z zakwasem z mąki, kiełbasą, czosnkiem, a często również grzybami. Podobnie jest w przypadku tradycyjnej zupy fasolowej, barszczu czy zupy grochowej. Aby przygotować wywar z wędzonki potrzebne są wędzonka, por, marchew, seler, pietruszki i cebula. Warzyw nie trzeba kroić, całość zalewamy wodą i gotujemy na mały ogniu przez mniej więcej dwie godziny. Aromatyczny wywar podkreśli smak wielu potraw i nada im niepowtarzalny charakter. Nadmiar każdego wywaru można wystudzić, przelać do szczelnych pojemników i zamrozić, aby w razie potrzeby wykorzystać je do zupy.

 

Luźne tematy
Białko ziemniaka w żywieniu zwierząt – wysokowartościowy surowiec wolny od GMO.

Białko ziemniaczane uzyskuje się z soku komórkowego ziemniaka. Aby powstał gotowy surowiec stosuje się termiczno-kwasową koagulację, odwodnienie, a na końcu suszenie. Czym wyróżnia się ten produkt i dlaczego jest tak istotny w żywieniu zwierząt, szczególnie prosiąt? Sięgnij po fachowe porady i przeczytaj poniższy artykuł, który Ci wyjaśni, czym jest białko …

Luźne tematy
Jak kupować ubrania dobrej jakości dla dzieci?

Wiele osób zastanawia się, jakie ubrania kupować dla swoich dzieci i w jakich sklepach to robić. Jako rodzice powinniśmy zadbać o to, by naszym dzieciom niczego nie brakowało, a ubrania, które im kupujemy, powinny być najwyższej jakości i bezpieczne. Skóra dziecięca jest bardzo delikatna, ponieważ organizm nie wykształca jeszcze dobrze …

Luźne tematy
Lunchbox – czyli smaczny posiłek poza domem

Pożywna przekąska to coś, o czym warto pamiętać wychodząc z domu, szczególnie jeśli nasz dzień zapowiada się aktywnie. W takich sytuacjach przyda się samodzielnie skomponowany posiłek, spakowany do lunchboxa. Jakie grupy produktów powinien zawierać, aby dostarczyć nam energii na cały dzień? Na odpowiednie proporcje składników lunchowych zwracają uwagę m.in. eksperci …