Marchew – współczesne lekarstwo

Medycyna i zdrowie

Jest skarbnicą wartości odżywczych i dobroczynnie wpływa na kondycję całego organizmu. Warto zwrócić na nią uwagę, bo stanowi źródło nieocenionych witamin i składników mineralnych. Marchew zwyczajna była uznawana za cenny produkt w kuchni już w starożytności. Może być spożywana pod każdą postacią, ale i tak najcenniejsza jest wtedy, kiedy jemy ją na surowo.

Witaminowa bomba

Jedzona regularnie zapewnia zdrowie i świetną kondycję. Marchewka wartości odżywcze tej rośliny zaskakują. W 78% składa się z węglowodanów, 7% to składniki odżywcze wraz z celulozą, tłuszczami, węglowodanami i białkami. Pozostałe 3% stanowią biotyna, kwas foliowy, niacyna oraz witaminy z grupy B, a także A, C, K i E. W warzywie znajdują się także pektyny, alkaloidy, kwas jabłkowy, kumaryny i związki siarkowe. Składniki mineralne, które tworzą to warzywo to wapń, fosfor, siarka, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, kobalt, cynk, miedź. Marchewka to produkt niskokaloryczny. Porcja 100 g to zaledwie 27 kcal, natomiast średnia sztuka (50 g) dostarcza ok. 14 kcal. Indeks glikemiczny warzywa jest zmienny i ulega podwyższeniu po jego obróbce. Surowa marchew ma około 20 IG, świeżo wyciśnięty sok – 43 IG, a warzywo ugotowane i zmielone pod zupę krem – 60 IG.

Właściwości marchwi

Beta-karoten i witamina A wspierają wzrok, zapobiegają chorobom serca i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Warzywo jest pełne antyoksydantów, dlatego wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, blokuje związki rakowe, zwłaszcza powstałe na skutek palenia tytoniu. Witamina C i K regulują pracę układu krwionośnego i budują skuteczną odporność organizmu. Potas działa moczopędnie. Kwas foliowy i witaminy z grupy B poprawia układ trawienny i wzmacniają układ nerwowy. Marchew przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek i jest pogromcą wolnych rodników. Warzywo jest pomocne w takich dolegliwościach jak: biegunka, trądzik, anemia, reumatyzm, bronchit, astma i nadciśnienie tętnicze.

Medycyna i zdrowie
Siemię lniane w pielęgnacji

Siemię lniane i jego właściwości Ziarenka lnu pospolitego, czyli inaczej siemię lniane, ma bardzo szerokie zastosowanie. Posiada wiele wartości odżywczych, dlatego warto spożywać je regularnie. Czy wiesz jednak, że dobrze działa również na urodę? Efekty regularnego stosowania lnu pospolitego z pewnością zaskoczą Cię pozytywnie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz …

Medycyna i zdrowie
Astma: kontrolowanie choroby, aby przestać się dusić.

Astma jest przewlekłą chorobą zapalną oskrzeli, która dotyka wiele miliony ludzi, zarówno dzieci jak i dorosłych. To, czego astmatycy się boją, to atak astmy. Jednak zapobieganie atakom astmy i łagodzenie ich, gdy już wystąpią, jest możliwe dzięki odpowiedniemu leczeniu lub stosowaniu się do poniższych wskazówek. Astma: objawy. Mechanizm patologiczny astmy …

Medycyna i zdrowie
Krwawienie z nosa – przykra dolegliwość.

Krwawienia z nosa lub epistaksja są bardzo częste zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Dobra wiadomość jest taka, że w zdecydowanej większości przypadków nie jest to nic poważnego! Możesz go zatrzymać samodzielnie za pomocą kilku prostych gestów. Istnieją jednak również cięższe formy, wymagające prawdziwego leczenia… Możliwe przyczyny, techniki zatrzymywania …