Zalety gorzkiej czekolady
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Zdrowie
Gorzka czekolada jest naturalnym antydepresantem i przeciwutleniaczem, ma niską zawartość cukru i prawie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania.
Gorzka czekolada wartości odżywcze
Gorzka czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowca i masła kakaowego, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim:
zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia;
normalizuje się ciśnienie krwi, ponieważ poprawia się stan śródbłonka — wewnętrznej warstwy tętnic.
Ponadto czekolada jest naturalnym środkiem antydepresyjnym. Zawiera kilka substancji, które wpływają na nastrój.
- Teobromina. Dodaje energii i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Anandamid. Wywołuje uczucie radości i euforii, zmniejsza lęk.
- Fenyloetyloamina. W organizmie przekształca się w serotoninę — jeden z najważniejszych związków chemicznych regulujących nastrój. Nazywany jest również hormonem radości.
Dlaczego ciemna czekolada jest zdrowsza od mlecznej lub białej?
Wszystkie rodzaje czekolady różnią się zawartością cukru. To właśnie cukier zmniejsza „przydatność” słodyczy dla organizmu — w mlecznej i białej czekoladzie jest więcej cukru niż w gorzkiej.
Wybieramy gorzką czekoladę właśnie dlatego, że na pierwszym miejscu w kompozycji powinny znajdować się ziarna kakaowe — coś, dlaczego w zasadzie jemy czekoladę. A w przypadku mlecznej i białej czekolady, oprócz wysokiego poziomu cukru we krwi, nie otrzymujemy nic więcej.
Kto nie powinien jeść czekolady?
Powstrzymaj się od jedzenia czekolady, jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę. Nie jest również zalecana dla dzieci.
Jeśli masz ochotę na czekoladę, powinieneś wiedzieć, że hormon radości (serotonina) uwalnia się również podczas aktywności fizycznej.
Jak dużo i jak często należy je spożywać?
Przejadanie się gorzką czekoladą (przy braku przeciwwskazań zdrowotnych) powoduje zmęczenie i senność. Jest to spowodowane tak zwanymi „huśtawkami cukrowymi”: najpierw poziom glukozy i insuliny wzrasta do wartości maksymalnych, a następnie gwałtownie spada.
Istnieje mit, że każda ciemna czekolada jest zdrowa, ale to nieprawda. Zwróć uwagę na skład, a jeśli na pierwszym miejscu jest jeszcze cukier, to zostaw batonik na półce w sklepie. Przyniesie to więcej szkody niż pożytku.