Jakie produkty pełnoziarniste powinny znaleźć się w Twojej diecie?

Zdrowie

Węglowodany zyskały negatywne nastawienie, ponieważ mamy tendencję do pożądania najbardziej szkodliwych z nich. Jednak tak zwane wolne węglowodany są nie tylko przydatne, ale wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z najważniejszych źródeł zdrowych węglowodanów są pełne ziarna zbóż. Pełne ziarna są nie tylko bardzo pożywne i dodają energii na cały dzień, ale mają też pozytywny wpływ na proces trawienia, a nawet pomagają zapobiegać niektórym chorobom układu pokarmowego.

Pszenica

Świeży chleb lub ulubione makarony pełnoziarniste nie są już zakazane. Oprócz witamin i składników mineralnych, ziarna pszenicy zwyczajnej zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Najważniejsze jest dokładne zapoznanie się z treścią kupowanych produktów. Cała pszenica jest obecnie „modne”, a o jej zawartości pisze się na co drugim opakowaniu, choć nie zawsze odpowiada to rzeczywistości.

Owies

Owies jest bogaty w minerały i przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać niewydolności serca. Unikaj płatków owsianych błyskawicznych: zawierają one zwykle dużo skrobi i syropu kukurydzianego. Lepszym rozwiązaniem są klasyczne opcje, które można uzupełnić mlekiem migdałowym i owocami.

Żyto

Żyto jest najbardziej odżywczym ze wszystkich zbóż — nigdzie indziej nie znajdziesz tylu makro- i mikroelementów. W typowej porcji żyto zawiera czterokrotnie więcej błonnika niż pszenica i połowę mniej żelaza. Jedynym minusem jest to, że bardzo trudno jest znaleźć prawdziwy chleb żytni.

Ryż brązowy

W procesie produkcji biały ryż jest pozbawiony nie tylko ciemnej łuski, ale także około 75% wszystkich składników odżywczych (w tym magnezu, fosforu, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B). Do dań wybieraj ryż czerwony, brązowy i czarny. Jest bogaty w różne mikroelementy, a ponadto nadaje daniom wyśmienity smak.

Jęczmień

Jęczmień jest mniej popularny niż pszenica czy ryż, chociaż nie mniej zasługuje na uwagę. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B i obniża poziom cholesterolu. Zrób kaszę jęczmienną z suszonymi morelami lub śliwkami albo podawaj jako dodatek do dań.

Zdrowie
Strzelanie w kolanie przy przysiadach – przyczyny i zapobieganie

Strzelanie w kolanie podczas przysiadów to zjawisko, które dotyka wielu osób, niezależnie od poziomu ich aktywności fizycznej. Choć dla niektórych może to być jedynie drobny dyskomfort, dla innych może oznaczać poważniejsze problemy zdrowotne. Zastanawiasz się, co stoi za tym dźwiękiem? Często jest to efekt kawitacji, ale jeśli towarzyszy mu ból …

Zdrowie
Opuchlizna pod oczami – przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia

Opuchlizna pod oczami to problem, który dotyka wiele osób i potrafi znacząco wpłynąć na ich wygląd oraz samopoczucie. Cienka skóra w okolicach dolnych powiek sprawia, że wszelkie zmiany, takie jak obrzęki czy worki, stają się wyjątkowo widoczne. Przyczyny opuchlizny są różnorodne — od braku snu, przez alergie, aż po problemy …

Zdrowie
Wirusowe zapalenie wątroby – rodzaje, objawy i profilaktyka

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) to poważna choroba, która dotyka miliony ludzi na całym świecie, prowadząc do wielu powikłań zdrowotnych. Zróżnicowane typy wirusa, takie jak WZW A, B, C i D, różnią się pod względem przyczyn, objawów oraz możliwości leczenia. WZW A charakteryzuje się ostrym przebiegiem, podczas gdy WZW B i …