Cannelloni nadziewane mięsem i szpinakiem.

Luźne tematy

Dla smakoszy kuchni włoskiej propozycja pysznej potrawy to cannelloni. Grube makaronowe rurki, nadziewane na różne sposoby, to wciąż aktualny i odkrywany na nowo pomysł na szybki, sycący obiad, obiado – kolację lub potrawę serwowaną na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi.
Poniżej znaleźć można przepis na cannelloni w nieco innej wersji niż klasyczna, bo z dodatkiem szpinaku, zapiekane w sosie śmietanowym.

CANNELLONI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM.

Składniki:

– opakowanie makaronu cannelloni

– opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka masła

– świeża bazylia

– łyżka oliwy

– pierś z kurczaka

– świeża papryczka chilli

– cebula

– szczypta soli i pieprzu do smaku

– 200 ml jogurtu naturalnego

– opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki

– kulka sera mozzarella lub innego ulubionego sera.

Wykonanie:

1.Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i lekko podgrzać.

2. Dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem – podsmażyć chwilę.

3. Dodać drobno pokrojonego w kostkę kurczaka. Kurczaka można również wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i oliwie i zostawić na noc lub kilka godzin w lodówce.

4. Chwilkę wszystko razem podsmażyć, a następnie dolać 3-4 łyżki wody i dusić mięso do miękkości.

5. Gdy kurczak będzie gotowy, wówczas dodać umyty szpinak i wszystko razem dusić chwilę do momentu, aż szpinak będzie miękki.

6. Farsz do napełniania cannelloni doprawić świeżym chilli i świeżymi ziołami, ewentualnie słodką papryką w proszku, jeśli ktoś lubi.

7. Do przestudzonej masy dodać jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszać.

8. Tak przygotowanym farszem nadziewać makaronowe rurki, najlepiej to zrobić przy pomocy małej łyżeczki. Kiedy już wszystkie będą napełnione, układać je ściśle w naczyniu żaroodpornym.

9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, danie zapiekać ok. 20 minut.

10. Pod koniec pieczenia wierzch posypać serem i zapiekać jeszcze kilka minut do momentu, aż ser się zupełnie rozpuści.

11. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii.

 

Luźne tematy
Franczyza w branży odzieżowej – dlaczego warto?

Otwieranie nowego biznesu to spore ryzyko, warto więc rozważyć opcję franczyza odzież. Dlaczego? Dużo łatwiej coś sprzedać, gdy się pracuje pod szyldem znanej marki. Firma, która ma renomę, gwarantuje łatwiejszy start. Rozpoznawalna marka to nie wszystko, co otrzymujemy od franczyzodawcy. Co jeszcze można zyskać, decydując się na tę formę współpracy? …

Luźne tematy
Białko ziemniaka w żywieniu zwierząt – wysokowartościowy surowiec wolny od GMO.

Białko ziemniaczane uzyskuje się z soku komórkowego ziemniaka. Aby powstał gotowy surowiec stosuje się termiczno-kwasową koagulację, odwodnienie, a na końcu suszenie. Czym wyróżnia się ten produkt i dlaczego jest tak istotny w żywieniu zwierząt, szczególnie prosiąt? Sięgnij po fachowe porady i przeczytaj poniższy artykuł, który Ci wyjaśni, czym jest białko …

Luźne tematy
Jak kupować ubrania dobrej jakości dla dzieci?

Wiele osób zastanawia się, jakie ubrania kupować dla swoich dzieci i w jakich sklepach to robić. Jako rodzice powinniśmy zadbać o to, by naszym dzieciom niczego nie brakowało, a ubrania, które im kupujemy, powinny być najwyższej jakości i bezpieczne. Skóra dziecięca jest bardzo delikatna, ponieważ organizm nie wykształca jeszcze dobrze …