Cannelloni nadziewane mięsem i szpinakiem.
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Luźne tematy
Dla smakoszy kuchni włoskiej propozycja pysznej potrawy to cannelloni. Grube makaronowe rurki, nadziewane na różne sposoby, to wciąż aktualny i odkrywany na nowo pomysł na szybki, sycący obiad, obiado – kolację lub potrawę serwowaną na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi.
Poniżej znaleźć można przepis na cannelloni w nieco innej wersji niż klasyczna, bo z dodatkiem szpinaku, zapiekane w sosie śmietanowym.
CANNELLONI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM.
Składniki:
– opakowanie makaronu cannelloni
– opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka masła
– świeża bazylia
– łyżka oliwy
– pierś z kurczaka
– świeża papryczka chilli
– cebula
– szczypta soli i pieprzu do smaku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
– kulka sera mozzarella lub innego ulubionego sera.
Wykonanie:
1.Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i lekko podgrzać.
2. Dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem – podsmażyć chwilę.
3. Dodać drobno pokrojonego w kostkę kurczaka. Kurczaka można również wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i oliwie i zostawić na noc lub kilka godzin w lodówce.
4. Chwilkę wszystko razem podsmażyć, a następnie dolać 3-4 łyżki wody i dusić mięso do miękkości.
5. Gdy kurczak będzie gotowy, wówczas dodać umyty szpinak i wszystko razem dusić chwilę do momentu, aż szpinak będzie miękki.
6. Farsz do napełniania cannelloni doprawić świeżym chilli i świeżymi ziołami, ewentualnie słodką papryką w proszku, jeśli ktoś lubi.
7. Do przestudzonej masy dodać jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszać.
8. Tak przygotowanym farszem nadziewać makaronowe rurki, najlepiej to zrobić przy pomocy małej łyżeczki. Kiedy już wszystkie będą napełnione, układać je ściśle w naczyniu żaroodpornym.
9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, danie zapiekać ok. 20 minut.
10. Pod koniec pieczenia wierzch posypać serem i zapiekać jeszcze kilka minut do momentu, aż ser się zupełnie rozpuści.
11. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii.