Jak rozpoznać ekologiczną żywność?
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Medycyna i zdrowie
Zdrowa żywność nie zawsze jest ekologiczna. To podstawowa kwestia, nad którą warto się chwilę zastanowić i przyjąć do wiadomości jako fakt. Wiele produktów oznaczonych etykietami bio lub eko również nie muszą takie być. Istnieje coś takiego jak certyfikat ekologicznej żywności. Aby w pełni świadomie wybierać i kupować produkty spożywcze, najlepiej jest zapoznać się z regułami i logotypami najważniejszych certyfikatów. Znak Rolnictwa Ekologicznego gwarantuje, że do wyprodukowania konkretnego produktu spożywczego nie użyto szkodliwych dla organizmu człowieka i środowiska azotanów, pestycydów, a jedzenie nie zawiera metali ciężkich.
Certyfikat ten wydaje Unia Europejska po skontrolowaniu i stwierdzeniu zgodności z bardzo surowymi wymogami, jakie spełniać musi gospodarstwo, starające się o certyfikat ekologicznej żywności. Produkcja musi więc odbywać się w sposób bezpieczny dla środowiska, w poszanowaniu dla zwierząt, a także w dbałości o jakość gleby, na której rosną rośliny. Modyfikacje genetyczne są surowo zabronione, a środki do ochrony roślin stosowane przez gospodarzy mogą być tylko wybrane spośród dozwolonych, dokładnie przebadanych i sprawdzonych przez Unię Europejską.