Najsłodszy arbuz za który słono zapłacisz
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Medycyna i zdrowie
Myśląc o arbuzie widzimy klasyczną zieloną skórkę w ciemniejsze i jaśniejsze paski oraz czerwony miąższ z czarnymi pestkami. Jednak na północnej części japońskiej wyspy Hokkaido uprawiany jest wyjątkowy gatunek arbuza. Arbuz Densuk.
Dla prawdziwych smakoszy
Arbuz Densuke wyróżnia się na tle innych arbuzów. Bywa nazywany czarnym melonem przez swój charakterystyczny wygląd. Ma jednolicie czarną, grubą skórkę oraz różowe, soczyste i niezwykle słodki miąższ. Poza tym waży około 8-9 kilogramów i ma kształt idealnej kuli. Pierwsze zbiory tych owoców w sezonie letnim kończą się na około 65 sztukach. Całoroczne oscylują wokół tysiąca sztuk. Jest to kolejna rzecz podbijająca cenę tych owoców.
Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że rosną one tylko w jednym miejscu na jednej plantacji. Należy ona do handlarza produktów morskich, który wspiera lokalne rolnictwo i niezwykle ceni sobie produkcję arbuzów densuke. Zwłaszcza, że są one unikatem na skalę światową.
Cena arbuzów densuke
Zwykle ceny za jednego arbuza oscylują około 200 euro. Jednak najwięcej mówi się o cenach, jakie osiągają na aukcjach. Tam za jednego arbuza liczy się około 6 tysięcy dolarów. Cena wynika z wyjątkowości owocu. Jest to bowiem pierwszy zebrany w danym roku owoc.
Dodatkowo w cenę wchodzi piękne, ręcznie wykonane opakowanie z certyfikatem pochodzenia.
Wszystko to sprawia, że wokół arbuzów urosło wiele szacunku, tradycji i są one ważnym elementem kultury japońskiej. Między innymi uznaje się, że otrzymanie na ślubie w podarku arbuza densuke oznacza wielki szacunek wobec pary młodej, a także jest sposobem na wyrażenie życzeń szczęścia i pomyślności.
Słodycz zamknięta w czarnej skorupie
Osoby, które miały okazję spróbować tego arbuza zachwalają jego słodycz. Nawet w jednym z wywiadów dla gazety LA Times, japoński ekspert określił, że smak tych owoców nie jest podobny do żadnego innego. Stwierdził, że słodycz tego miąższu to nowy poziom słodyczy dla naszego podniebienia.
Cóż, na pewno skosztowanie wcześniej tego owocu jest słono opłacone.