Zapiekanka z sosem beszamelowym – przepis na pyszne danie z nutą wykwintności
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Zdrowie
Zapiekanka z sosem beszamelowym – pyszne danie z nutą wykwintności
Zapiekanka to danie, które każdy z nas zna i lubi. Proste w wykonaniu i zawsze pyszne, stanowi znakomitą propozycję na obiad lub kolację. W dzisiejszym artykule chciałabym przedstawić wam przepis na nieco bardziej wykwintną wersję zapiekanki, z sosem beszamelowym, która z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach.
1. Podstawowe składniki i przygotowanie
Przygotowanie zapiekanki z sosem beszamelowym nie różni się dużo od standardowego przepisu. Potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników:
– chleb tostowy lub bagietkę,
– wędlinę lub szynkę,
– ser żółty,
– masło,
– mąkę,
– mleko,
– przyprawy.
Przygotowanie polega na pokrojeniu chleba na kromki, ułożeniu ich na blasze do pieczenia i pokryciu wędliną i serem. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.
1. Sos beszamelowy – jak go przygotować?
To właśnie sos beszamelowy nadaje wykwintności naszej zapiekance. Można go jednak przygotować w bardzo prosty sposób. Potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników i kilku prostych kroków:
– masło,
– mąka,
– mleko,
– sól,
– pieprz,
– gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania sosu beszamelowego to:
1. Na patelni rozpuszczamy masło.
1. Dodajemy mąkę i mieszamy aż do powstania zasmażki.
1. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał.
1. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
1. Gotujemy sos przez kilka minut, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
1. Kilka propozycji na dodatki
Możliwości dodatków do zapiekanki są niemalże nieograniczone. W zależności od preferencji smakowych i kulinarnych eksperymentów, można dodać do niej wiele ciekawych składników. Poniżej przedstawiam kilka propozycji:
– suszone pomidory,
– rukola,
– kiełbasa,
– kurczak,
– pieczarki,
– papryka.
1. Jak podać i serwować?
Gotowe zapiekanki wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i podajemy na gorąco. Można ja podać jako samodzielne danie lub w formie przekąski na przyjęciach. Na wierzchu można posypać parmezanem lub natką pietruszki.
1. Podsumowanie
Zapiekanka z sosem beszamelowym to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni. Proste w wykonaniu, ale niebanalne w smaku, to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację. Spróbujcie sami i dajcie się skusić wyrafinowanemu smakowi zapiekanki z sosem beszamelowym!
Artykuł powstał we współpracy z przewodnik-pozyczkowy.pl