Przepis na smaczny hummus z dyni – prosty i zdrowy przysmak
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Zdrowie
Dyniowego hummus nie trzeba nikomu przedstawiać. Kremowy i jednocześnie chrupiący smak, który rozpływa się w ustach, idealnie pasuje do chrupiących warzyw, kawałków chleba lub jako sos do mięsa.
POŚWIĘCENIE CZASU NA PRZYGOTOWANIE BAZY
Zanim przystąpisz do wytwarzania hummusu, przygotuj swoją bazę. Pestki dyni należy uprażyć w piekarniku, aby uzyskać słodki i ziarnisty smak. Uprażone pestki dyni trzeba jeszcze oskubać z łupin, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do uprażonych pestek dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól morską. Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać.
DOBIERAMY DODATKI
Do bazy hummusu dodajemy klasyczne składniki i dobrze sie sprawdzające w połączeniu z dynią. Tutaj można pozwolić sobie na eksperymentowanie ze smakami i dodawać różne przyprawy według uznania. Świetnie sprawdzi się rozdrobnione czerwone papryczki chilli, imbir, gałka muszkatołowa czy kumin.
CZAS NA ROZGŁASZANIE PRZEPISU
• 200g uprażonych pestek dyni
• 2-3 ząbki czosnku
• 1/4 szklanki soku z cytryny
• 1/4 szklanki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wsypać wszystko do blendera, a następnie stopniowo dodawać wodę, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Gdy masa będzie zbyt gruba, można dodać więcej wody lub oliwy z oliwek.
To wszystko, nasza kompozycja smaku jest gotowa! Dyniowy hummus to zdrowy, prosty w przygotowaniu i pyszny przysmak, który zachwyci Twoich gości na imprezie lub uroczystości. Pamiętaj, że decyzja odnośnie dodatków zawsze należy do Ciebie.
Artykuł powstał we współpracy z domeknawakacje.pl