Marchew – współczesne lekarstwo
- By : Medlightpolska.pl
- Category : Medycyna i zdrowie
Jest skarbnicą wartości odżywczych i dobroczynnie wpływa na kondycję całego organizmu. Warto zwrócić na nią uwagę, bo stanowi źródło nieocenionych witamin i składników mineralnych. Marchew zwyczajna była uznawana za cenny produkt w kuchni już w starożytności. Może być spożywana pod każdą postacią, ale i tak najcenniejsza jest wtedy, kiedy jemy ją na surowo.
Witaminowa bomba
Jedzona regularnie zapewnia zdrowie i świetną kondycję. Marchewka wartości odżywcze tej rośliny zaskakują. W 78% składa się z węglowodanów, 7% to składniki odżywcze wraz z celulozą, tłuszczami, węglowodanami i białkami. Pozostałe 3% stanowią biotyna, kwas foliowy, niacyna oraz witaminy z grupy B, a także A, C, K i E. W warzywie znajdują się także pektyny, alkaloidy, kwas jabłkowy, kumaryny i związki siarkowe. Składniki mineralne, które tworzą to warzywo to wapń, fosfor, siarka, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, kobalt, cynk, miedź. Marchewka to produkt niskokaloryczny. Porcja 100 g to zaledwie 27 kcal, natomiast średnia sztuka (50 g) dostarcza ok. 14 kcal. Indeks glikemiczny warzywa jest zmienny i ulega podwyższeniu po jego obróbce. Surowa marchew ma około 20 IG, świeżo wyciśnięty sok – 43 IG, a warzywo ugotowane i zmielone pod zupę krem – 60 IG.
Właściwości marchwi
Beta-karoten i witamina A wspierają wzrok, zapobiegają chorobom serca i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Warzywo jest pełne antyoksydantów, dlatego wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, blokuje związki rakowe, zwłaszcza powstałe na skutek palenia tytoniu. Witamina C i K regulują pracę układu krwionośnego i budują skuteczną odporność organizmu. Potas działa moczopędnie. Kwas foliowy i witaminy z grupy B poprawia układ trawienny i wzmacniają układ nerwowy. Marchew przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek i jest pogromcą wolnych rodników. Warzywo jest pomocne w takich dolegliwościach jak: biegunka, trądzik, anemia, reumatyzm, bronchit, astma i nadciśnienie tętnicze.