Marchew – współczesne lekarstwo

Medycyna i zdrowie

Jest skarbnicą wartości odżywczych i dobroczynnie wpływa na kondycję całego organizmu. Warto zwrócić na nią uwagę, bo stanowi źródło nieocenionych witamin i składników mineralnych. Marchew zwyczajna była uznawana za cenny produkt w kuchni już w starożytności. Może być spożywana pod każdą postacią, ale i tak najcenniejsza jest wtedy, kiedy jemy ją na surowo.

Witaminowa bomba

Jedzona regularnie zapewnia zdrowie i świetną kondycję. Marchewka wartości odżywcze tej rośliny zaskakują. W 78% składa się z węglowodanów, 7% to składniki odżywcze wraz z celulozą, tłuszczami, węglowodanami i białkami. Pozostałe 3% stanowią biotyna, kwas foliowy, niacyna oraz witaminy z grupy B, a także A, C, K i E. W warzywie znajdują się także pektyny, alkaloidy, kwas jabłkowy, kumaryny i związki siarkowe. Składniki mineralne, które tworzą to warzywo to wapń, fosfor, siarka, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, kobalt, cynk, miedź. Marchewka to produkt niskokaloryczny. Porcja 100 g to zaledwie 27 kcal, natomiast średnia sztuka (50 g) dostarcza ok. 14 kcal. Indeks glikemiczny warzywa jest zmienny i ulega podwyższeniu po jego obróbce. Surowa marchew ma około 20 IG, świeżo wyciśnięty sok – 43 IG, a warzywo ugotowane i zmielone pod zupę krem – 60 IG.

Właściwości marchwi

Beta-karoten i witamina A wspierają wzrok, zapobiegają chorobom serca i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Warzywo jest pełne antyoksydantów, dlatego wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, blokuje związki rakowe, zwłaszcza powstałe na skutek palenia tytoniu. Witamina C i K regulują pracę układu krwionośnego i budują skuteczną odporność organizmu. Potas działa moczopędnie. Kwas foliowy i witaminy z grupy B poprawia układ trawienny i wzmacniają układ nerwowy. Marchew przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek i jest pogromcą wolnych rodników. Warzywo jest pomocne w takich dolegliwościach jak: biegunka, trądzik, anemia, reumatyzm, bronchit, astma i nadciśnienie tętnicze.

Medycyna i zdrowie
Dofinansowania dla placówek medycznych – wsparcie w cyfryzacji dokumentacji

Placówki medyczne w Polsce mają szansę na dynamiczny rozwój dzięki dostępnym programom dofinansowań. Inwestycje w technologie cyfrowe, takie jak system IC Pen, pozwalają na automatyzację dokumentacji medycznej, co wpływa na efektywność zarządzania i poprawia jakość usług zdrowotnych. Dostępne programy dofinansowań Jednym z wiodących projektów jest Program FEnIKS, który oferuje środki …

Medycyna i zdrowie
Idealny uśmiech – to musisz wiedzieć!

Każdy z nas chciałby prezentować w uśmiechu równe i białe zęby, ponieważ jest to uniwersalna cecha urody i zdrowia. Wada zgryzu nie przekreśla na to szans, ponieważ współczesna ortodoncja pozwala na korygowanie niedoskonałości praktycznie w każdym wieku! Czy chcesz poznać niezawodne sposoby i praktyczne wskazówki? Czytaj dalej! Zainteresuje Cię również: …

Medycyna i zdrowie
Nowoczesne techniki przeszczepu włosów: FUE vs. FUT

Przeszczep włosów to popularna metoda rozwiązania problemu łysienia i przywrócenia naturalnego wyglądu włosów. Włosy odgrywają kluczową rolę w wyglądzie zewnętrznym i pewności siebie wielu osób, dlatego ich utrata może być źródłem dużego stresu i niepewności. Na szczęście współczesna medycyna oferuje skuteczne rozwiązania tego problemu, takie jak techniki FUE (Follicular Unit …